Minister Dekker de straat op met politie-app

Minister Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, bracht op maandag 20 mei 2019 een werkbezoek aan de politie. Daar werd hij bijgepraat over een nieuwe aanpak die moet helpen om het aantal voortvluchtige veroordeelden te verminderen. Ook ging hij op straat aan de slag met een nieuwe app. Daarmee kunnen agenten van iedereen die ze staande houden nagaan of zij nog een openstaande straf of boete hebben.

Minister Dekker werd ontvangen in de kamer van de leiding van de eenheid Rotterdam. Daar kreeg hij meer informatie over de app Executie en Signalering (E&S) en de stand van zaken. Ook werd verteld over de werkwijze van de politie vóór het gebruik van de app. Dat ging een stuk lastiger, langzamer en er kwam flink meer papier bij kijken.

Minister Dekker gebruikt de E&S-app

De straat op

Daarna ging de minister voor Rechtsbescherming met 2 agenten de straat op. Gezamenlijk gingen zij langs bij adressen van personen met openstaande boetes. De minister ging zelf aan de slag met de app en zocht de betrokken persoon. Zo kreeg hij een goed beeld van hoe de app werkt in de praktijk.

App Executie en Signalering

Via de E&S-app kunnen agenten direct op hun telefoon zien of iemand nog een straf of boete heeft openstaan. Zij hebben daardoor snel een compleet beeld. Ook kunnen agenten meteen actie ondernemen, zoals het afnemen van DNA, het laten betalen van een openstaand bedrag of het aanhouden van de persoon in kwestie.

Door het gebruik van de E&S-app vergroten agenten de pakkans. En agenten op straat kunnen daadkrachtiger optreden omdat ze alle informatie direct mobiel paraat hebben. Daarmee draagt de app bij aan een effectievere strafrechtketen.

Resultaat van samenwerking ketenpartners

Voor een goede werking van de app was een koppeling nodig tussen de informatie uit de systemen van het Centraal Justitieel Incassobureau en de politie. De totstandkoming van de E&S-app is dan ook het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de politie, de Justitiële Informatiedienst en het Centraal Justitieel Incassobureau. De komende periode wordt de E&S-app stapsgewijs uitgebreid met meer mogelijkheden en signaleringsgronden.