Minister Grapperhaus bezoekt NFI

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is onlangs bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) geweest om zich te laten informeren over de laatste ontwikkelingen. Bij verschillende afdelingen kreeg de minister een inkijkje in het werk bij het NFI en zag hij hoe nieuwe methoden zorgen voor versnelling en verbetering van het werk dat het NFI verzet samen met andere partijen in strafrechtketen, zoals de politie en het Openbaar Ministerie  (OM).

Zo bracht minister Grapperhaus een bezoek aan het NFI-lab voor toxicologie. Het lab kreeg het een stuk drukker met de introductie van speekseltesters op drugsgebruik in het verkeer per 1 juli 2017. Na inzet van de speekseltester door de politie, moet uit bloedonderzoek blijken of daadwerkelijk drugs is gebruikt en of de wettelijke limieten zijn overschreden.

DNA-succesmeter

Ook de DNA-succesmeter zorgt binnen de strafrechtketen voor versnelling. De succesmeter is een database die informatie van de politie, het Openbaar Ministerie en het NFI bevat. Daarin staat informatie over DNA-sporen in alle zaken van tussen 2014 en 2017. Op basis van de data kunnen forensisch onderzoekers van de politie beter bepalen welke sporen de grootste kans hebben op succes bij verder onderzoek. Hierdoor kan de politie gerichter DNA-sporen opsturen naar het NFI.

Lees meer over het bezoek van minister Grapperhaus op de website van het NFI.

Beeld: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Minister Grapperhaus op bezoek bij het NFI