3. Multimedia

Digitaliseringsdoel 3 van het Programma Digitalisering Strafrechtketen is Multimedia. Multimedia heeft tot doel het video- en beeldmateriaal behorende
bij een zaak op eenvoudige wijze en in de context van het strafrechtdossier voor alle ketenpartners en op alle locaties te ontsluiten.

Multimedia

Audio- en beeldmateriaal spelen een steeds belangrijkere rol in de strafrechtprocedure. Tot op heden worden deze bestanden met veel kunst- en vliegwerk uitgewisseld tussen de ketenpartners en is het niet altijd mogelijk het materiaal goed te gebruiken tijdens de zitting.
Multimedia heeft tot doel het video- en beeldmateriaal behorende bij een zaak op eenvoudige wijze en in de context van het strafrechtdossier voor alle ketenpartners en op alle locaties te ontsluiten. In 2020 worden de volgende stappen gezet om tot een duurzame oplossing te komen voor de keten.
Multimedia resultaten zijn o.a.:

  • Voorbereiden aanbesteding,
  • Realiseren ketenvoorziening.

Projectleider multimedia

Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon bij zich waarmee hij foto’s en filmpjes maakt. Ook van incidenten op straat. Daar kan de politie gebruik van maken. Niet alleen burgers, ook winkeliers met hun beveiligingscamera’s hebben bruikbaar multimediamateriaal. Daarnaast hangen er nog camera’s in de openbare ruimte. De website politie.nl biedt de mogelijkheid om beelden aan te leveren. Dat levert 15.000 bestanden per maand op. En er zijn nog de agenten op straat, die een bodycam dragen. Op de een of andere manier moeten we die al die bestanden, die allemaal formaten hebben, verwerken. Een burger moet op dit moment meekomen naar het politiebureau, waar de politie de filmpjes van zijn telefoon af haalt. Dat kan efficiënter. En het sturen van bestanden naar het OM gaat ook omslachtig. Daarom wordt er nu gewerkt aan de oplossing voor de overvloed aan multimediamateriaal. Multimediamateriaal moet je makkelijk kunnen opslaan en vanuit die omgeving beschikbaar kunnen stellen voor onderzoek. Dit moet apparaat- en locatieonafhankelijk kunnen. Vanaf het moment dat een bestand binnenkomt, worden alle handelingen vastgelegd, zodat je kunt nagaan of er is geknoeid met het bewijsmateriaal.