Vacature: voorzitter (m/v)

Columns

Portfoliomanagement in de strafrechtketen heeft wel wat van rugby. Toen ik dit weekend langs de lijn stond, moest ik er ineens aan denken. Die gekke, ovale bal heeft wel wat van de IT-projecten op ons portfolio. Ze stuiteren altijd een andere kant op dan je verwacht, en het is keihard werken om met zo’n keten-ICT project resultaat te boeken en een try te scoren voor de business. Het gaat er soms pittig aan toe met al die krachten in de strafrechtketen. Maar doordat we met elkaar op ervaring kunnen bouwen en duidelijke regels hebben afgesproken, begint het op fair play te lijken en gaat het gesprek steeds vaker over de inhoud. 

We werken samen om die o zo gewenste try te scoren en dat doen we steeds meer ‘the rugby way’: met respect voor elkaar en onze omgeving. Het portfoliomanagement van de strafrechtketen staat. Daarmee is het tijd om aan een nieuwe periode te beginnen, een periode waarin het portfoliomanagement niet meer weg te denken is uit de strafrechtketen. Niet langer gefinancierd met externe gelden en ondersteund door externen, maar nu volledig van en door de keten. Dat is iets waar ik als voorzitter van de PR erg trots op ben, en het is een mooi moment om de virtuele voorzittershamer over te dragen aan een opvolger die de PR de komende jaren mag leiden en vertegenwoordigen. Maar waarom zou je voorzitter van de PR willen worden?

De PR is een club waarin we gewend zijn om te pionieren. Als netwerkclub bestond de PR al in de periode voor de RA-gelden, maar pas toen de 200 miljoen kwam, begon het professionaliseren. Hoe ‘maak’ je een ketenportfolio? Wie moet je daarbij betrekken? Hoe stuur je bij op een portfolio waarin vele ketenpartners met ieder hun eigen werkelijkheden aan het werk zijn? Het zijn vragen waarop de PR werkendeweg een antwoord heeft gevonden. En nog steeds antwoorden vindt. Over de feiten zoals de PR die gebruikt om steeds weer het portfolio te actualiseren is geen enkele discussie meer. Dit geeft aan hoe goed het portfolioproces is ingericht. Ook onze adviezen worden veelal integraal overgenomen door het Informatieberaad van de strafrechtketen.

De RA-gelden zijn uitgenut, maar de digitaliseringsopgave voor de strafrechtketen blijft groot. Nu de ketenpot gevuld gaat worden met eigen middelen van ketenpartners, wordt er ongetwijfeld nog kritischer gekeken naar de samenstelling van het ketenportfolio. De PR heeft alle tools om dat portfolio door te ontwikkelen en bij te sturen. De leden bruisen van energie en hebben de intellectuele en mentale wendbaarheid om onder steeds wisselende omstandigheden te leveren wat de keten vraagt. Onafhankelijk en soms onder druk adviseren zij steeds weer vanuit het belang van de ketendoelstellingen. Zij rondden deze week nog onder stoom en kokend water de actualisatie van het portfolio een maand eerder af dan gepland. Gewoon, omdat dat nodig was.

Nu nog een nieuwe voorzitter: met het verdwijnen van de programma-organisatie van PDSK is het logisch dat die positie wordt ingevuld door de ketenpartners zelf. Ik kan iedereen aanraden om de vacature van de PR met bijzondere interesse te lezen en vooral ook om daarop te schrijven wanneer je je in de vacaturetekst herkent. De PR verdient een goede voorzitter, die niet bang is om middenin de scrum te gaan staan en af en toe flink tegendruk te geven. Want alleen zo krijg je die gekke bal waar ‘ie zijn moet en boek je resultaat.

Wietske de Jong-Keetman is voorzitter van de Portfolioraad Strafrechtketen

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.