Lancering KIP: een nieuw collectief geheugen voor de strafrechtketen
Ketenbrede afspraken en standaarden: ze zijn er en ze zijn er niet voor niets. Maar zijn ze ook goed vindbaar? Nee, zegt Suzanne van Bun, coördinator Ketenvoorzieningen. Daarom is zij blij met het Keten Informatie Portaal (KIP).

Op het portaal zijn afspraken en standaarden van de strafrechtketen op een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier terug te vinden. Dit is handig voor iedereen in de strafrechtketen die zich bezighoudt met informatievoorziening in ketenverband.
Wat is het KIP, voor wie is het en wat kun je ermee?
Van Bun zegt: “Het KIP fungeert als een collectief geheugen waarin alle afspraken en standaarden te vinden zijn die relevant zijn voor de informatievoorziening tussen ketenpartners.” Hierbij kun je denken aan afspraken en standaarden over de digitale handtekening, multimedia en dossieroverdracht. Deze stukken zijn ook voorzien van de nodige context, zodat duidelijk is hoe de stukken tot stand zijn gekomen, wie eraan heeft bijgedragen en hoe je ze kunt toepassen. Daarnaast bevat het portaal informatie over procedures voor het indienen van wijzigingsverzoeken. Ook hebben alle ketenpartners een eigen informatiepagina waarop ze relevante contactinformatie kunnen achterlaten voor collega's. Dit maakt het eenvoudiger om de juiste persoon te vinden.
Wat was de aanleiding voor de ontwikkeling van het KIP?
"Het collectieve geheugen van de strafrechtketen over welke ketenbrede afspraken er zijn over informatievoorziening is zeer matig," vertelt Van Bun. “Het blijkt vaak moeilijk om te bepalen welke afspraken er precies zijn, welke afwegingen hieraan ten grondslag liggen en wat de meest actuele versie van een afspraak of standaard is. Veel zit in hoofden van mensen, staat in een mailbox of is ergens in een kast opgeborgen. Met het KIP kunnen we dit allemaal samenbrengen en toegankelijk maken.”
Hierin schuilt dan ook het voordeel van het KIP: je kunt terugvinden hoe afspraken tot stand zijn gekomen, wie eraan heeft bijgedragen en wat de overwegingen waren om het op deze manier te doen. Van Bun: “Hierdoor hoef je niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden.”
Het KIP is, volgens haar, een aanwinst voor de hele keten, en indirect ook voor de burger. “Door het toepassen van afspraken en standaarden kunnen we gezamenlijk werken aan een betere interoperabiliteit. We bieden hiermee een oplossing voor uitdagingen waar collega’s in de praktijk mee te maken hebben. En daar heeft uiteindelijk ook de burger profijt van. Als de informatiestroom soepeler en sneller gaat, draagt dat bij aan een snellere doorloop.”
Wanneer was de lancering van KIP?
"De officiële lancering van het KIP vond plaats in maart 2025," vertelt Van Bun. “Tijdens de lancering hebben we het CIO-beraad laten zien hoe het portaal eruitziet en hoe het portaal werkt. Het is gemaakt in Confluence, een applicatie die breed bekend is bij onze achterban en die we hebben ingericht op basis van eerder vastgestelde vereisten en de resultaten van de proefneming vorig jaar in Heerlen.” Daaruit kwam de noodzaak van een goede zoekfunctie naar voren, evenals de wens voor een thematische inrichting. De eerste reacties van professionals die het KIP gebruiken, zijn volgens Van Bun positief. “Mensen zijn blij dat ze makkelijk informatie kunnen opzoeken en terugvinden.”
Hoe verliep het project voor jou als coördinator?
“Het proces zelf was een leerervaring. Bij de directie Strafrechtketen hanteren we een werkwijze die zich kenmerkt doordat we concrete problemen en wensen proberen aan te pakken. We werken alleen aan zaken waarvan we weten dat ze daadwerkelijk iets oplossen, omdat het een probleem binnen de keten aanpakt. Door hier op een slimme manier aan te werken, kunnen we echt iets bereiken en zorgen we ervoor dat mensen er daadwerkelijk baat bij hebben. Dat heeft geholpen.”
Wordt het portaal doorontwikkeld?
Van Bun: “De applicatie is af en wordt door de leverancier doorontwikkeld. De inhoud en indeling van KIP is niet statisch. Er zal nieuwe informatie bij komen. En we willen periodiek met gebruikers om tafel om te inventariseren wat zij van het KIP vinden. Werkt het naar behoren? Zijn er dingen die ze graag anders willen?"
Ze benadrukt dat het hierbij niet zozeer gaat om de technische doorontwikkeling van het platform, maar meer om hoe het is ingericht en de inhoud die er te vinden is. "We willen bijvoorbeeld graag weten welke thema’s nog missen, of wanneer bepaalde informatie beter ergens anders kan worden geplaatst."
Hoe maak ik gebruik van het platform? Is het KIP relevant voor jouw werkzaamheden? Door je te registreren via het platform https://confluence.eminjenv.nl kun je een account aanmaken. Goed om te weten: het platform is alleen bedoeld voor mensen die regelmatig gebruik maken van het KIP. Toegang is beschikbaar voor werknemers van de volgende organisaties: het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, de Rijksrecherche, het Nederlands Forensisch Instituut, het ministerie van Defensie, de Reclassering, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Inspectie SZW, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau, de Justitiële Informatiedienst, de Hoge Raad, de Dienst Justitiële Inrichtingen, en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Mist jouw organisatie? Laat het weten via keteninformatieportaal@minjenv.nl |