Nieuwe voorzitter CIO-beraad zwaait oude uit

Het CIO-beraad Strafrechtketen wisselt elk jaar van voorzitter. Hennie Brands nam halverwege januari het stokje over van Jan Willem Duijzer. Hoe kijkt Jan Willem terug op het afgelopen jaar? En waar zal Hennie zich als voorzitter in 2024 op richten? Een terug- en vooruitblik met de oude en nieuwe voorzitter.

Hennie Brands en Jan Willem Duijzer
Hennie Brands en Jan Willem Duijzer

Omslag in denken

In één woord: positief, zo kijkt Jan Willem terug op zijn jaar als voorzitter van het CIO-beraad. Dit beraad, dat als onderdeel van het Duurzaam Digitaal Stelsel (DDS) is voortgekomen uit het tijdelijke Programma Digitalisering Strafrechtketen (PDSK), maakte het afgelopen jaar een omslag van het oude naar het nieuwe denken. Hier werden de ketenpartners steeds beter in, zag Jan Willem: “Voorheen richtten we ons vooral op het realiseren van projecten. In plaats daarvan gingen we omdenken. Niet langer bedenken hoe we als keten de projecten kunnen helpen, maar hoe projecten de keten helpen bij haar essentiële uitdagingen. Zoals hoe we ervoor zorgen dat dossiers en onderdelen daarvan goed door de keten kunnen bewegen. De projecten waar we aan werken, helpen bij die grote uitdagingen. Waardoor we veranderen in een organisatie die echt helpt om de duurzame digitale samenwerking binnen de strafrechtketen te verbeteren.”

Belangrijke ontwikkelingen

Twee ontwikkelingen staan Jan Willem bij. “Allereerst ben ik blij dat de ketenpartners het afgelopen jaar tot een gezamenlijk inzicht zijn gekomen over wat er nodig is om de vernieuwing van het Wetboek van Strafvordering goed in gang te zetten. Daarnaast ook noemenswaardig zijn de gezette stappen binnen het project Multimedia, dat belangrijk is voor de duurzame digitale samenwerking, met name tussen politie, OM en Rechtspraak. Media vormt immers een onderdeel van het totale strafdossier. Als we erin slagen om video’s, geluidsfragmenten en andere bestanden goed door de keten te begeleiden, dan gaat straks het gehele dossier beter door de keten heen. Martine Vis heeft hiervoor bij de politie goed werk verricht, samen met haar collega’s. Ook mijn complimenten aan de Architectuurraad, dat ervoor zorgde dat er voortgang op het project werd geboekt.”

Meer in gesprek

De aandacht van Hennie gaat dit jaar naar het primaire vraagstuk van DDS: het digitaliseren van de strafrechtketen. Hier wil zij samen met de ketenpartners meer richting aan gaan geven. Hennie: “Bij de overgang van PDSK naar DDS in 2023 hebben we het projectportfolio overgenomen van PDSK. Natuurlijk zitten daar goede projecten in, maar we moeten onszelf afvragen of dit nog steeds de vraagstukken zijn waar we mee bezig moeten zijn. Misschien spelen er nog andere problemen binnen de keten waar we ons op moeten richten. Om daar achter te komen, moeten we meer in gesprek met de ketenpartners, de collega’s in het veld. Wat denken zij dat nu nog belangrijke problemen in de keten zijn, en kunnen het Informatieberaad en CIO-beraad die problemen helpen oplossen? Met andere woorden: doen we nog de goede dingen en doen we ze goed? Daar zou ik meer in willen investeren. Daarnaast komt de implementatie van het nieuwe Wetboek van Strafvordering eraan. Wat nu precies de rol van het CIO-beraad is in die weg naar de implementatie, dat zou ik dit jaar scherper willen krijgen. Nu richten wij ons op de gemeenschappelijke tools die nodig zijn. Maar kunnen wij nog meer doen? Dat is de vraag.”

Ontmoeting organiseren

Daarnaast ziet Hennie dat het stimuleren van de samenwerking tussen ketenpartners belangrijk blijft, ook dit jaar. Zij ziet hierbij een belangrijke rol voor haarzelf als voorzitter weggelegd. “Samen met het Ketenbureau moet je die ontmoeting organiseren en faciliteren. Zodat er regelmatig vergaderd wordt en ketenpartners elkaar treffen. Waarbij er niet alleen maar een strikte agenda wordt afgewerkt, maar er ook ruimte is voor een beetje humor, zoals hier tijdens de vergaderingen met Jan Willem als voorzitter ook altijd ruimte voor was.”

Hennie heeft al verschillende ideeën voor ‘speciale’ vergaderingen om dit jaar te organiseren. “Waarbij we – ik noem maar wat – een uur vergaderen en ons het andere uur verdiepen in een specifiek onderwerp. Of we nog de goede dingen doen bijvoorbeeld. Waarbij we ideeën delen, nadenken over hoe we goed in de organisaties en de samenwerkingsprocessen kunnen prikken. Een soort brainstorm zonder dat hier gelijk iets uit moet komen, zodat we gedachten meer kunnen vormen en van elkaar kunnen leren. Want dat lukt vaak niet tijdens een normale vergadering met een volle agenda.”

Over de oud-voorzitter en nieuwe voorzitter

Jan Willem Duijzer is naast CIO Rechtspraak, ook directeur IVO Rechtspraak. Hij was eerder Directeur Bedrijfsvoering en Informatisering bij de Tweede Kamer en CIO bij de gemeente Den Haag en het ministerie van LNV. Hennie Brands is CIO bij Dienst Justitiële Inrichtingen en directeur Informatievoorziening bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder werkte zij bij verschillende ministeries, waaronder het ministerie van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Over het CIO-Beraad
Het CIO-Beraad is onderdeel van het Duurzaam Digitaal Stelsel. Het beraad richt zich op het realiseren van de door het Informatieberaad jaarlijks vastgestelde digitaliseringsdoelen, binnen de gestelde financiële kaders. In het Ketenjaarplan legt zij de hieraan gerelateerde portfolio van IV-projecten, -programma’s en te realiseren voorzieningen vast. Daarbij werkt het CIO-Beraad vanuit een inhoudelijk ketenperspectief en neemt zij het IV-verandervermogen van de partners en de keten in ogenschouw. Het CIO-Beraad komt maandelijks bij elkaar en wisselt elk jaar van voorzitter.