Kampioenen van de keten

Columns

Werken in de digitalisering van de strafrechtketen is een soort topsport zonder medailles. Wanneer ik om me heen kijk zie ik mensen zonder uitzondering keihard werken om het mogelijk te maken dat criminaliteit bestraft kan worden. Ze bouwen de systemen waarin informatie veilig opgeslagen en verwerkt kan worden en zorgen dat die informatie gedeeld kan worden met de juiste mensen. Ze bewaken dat bepaalde mensen ook vooral niet bij die informatie kunnen. Het is werk dat niet erg zichtbaar is, maar wel van groot belang. Papier, USB-sticks en verouderde systemen vergroten het risico op het lekken van informatie en dat kan het verschil maken tussen leven en dood.

De vraag om goede informatievoorziening (IV) is dus groot en daarmee de druk op de IV-organisaties in de strafrechtketen ook. We willen met elkaar zoveel digitaliseren dat de opgave soms wel oneindig lijkt. Tegelijkertijd zijn de mensen om het werk te doen bijna niet te vinden: de arbeidsmarkt is krap. De enige manier om met deze opdracht om te gaan is dus prioriteren. We maken keuzes: wat doen we nu direct, en wat kan nog even wachten en komt in de werkvoorraad? Die keuzes worden voorbereid in de portfolioraad (PR) van de strafrechtketen.

De portfolioraad monitort de voortgang die we in de strafrechtketen maken op het behalen van de digitaliseringsdoelen. We werken er bijvoorbeeld aan, dat multimediabestanden volledig digitaal door de keten kunnen reizen, dus van politie naar OM tot in de rechtbank. Het belang is groot, want wat is overtuigender bewijs dan een filmpje waarop we kunnen zien dat de dader een strafbaar feit pleegt? Om dit mogelijk te maken voor alle zaken zijn we doorlopend in gesprek met projectleiders: hoe vordert het werk, kunnen we nog ergens bij helpen? Twee keer per jaar lichten we het hele portfolio door, en waar nodig doen we voorstellen die bijdragen aan het behalen van onze doelstellingen.

Topsporters werken vaak toe naar een Olympische medaille, het hoogste van het hoogste. Dat is wat de medailleceremonie zo prachtig maakt, het is een beloning voor een uitmuntende prestatie. Wie het hoogste podium van de Olympische spelen bereikt staat werkelijk eenzaam op grote hoogte. Onze analisten, ontwikkelaars en projectleiders moeten het doen zonder kans te maken op een gouden plak. Sterker nog: wanneer het ene resultaat is opgeleverd wacht die schijnbaar oneindige werkvoorraad. Hoog tijd om ook dat werk zichtbaar te maken in deze column, die ik vanaf nu maandelijks zal schrijven op strafrechtketen.nl. Want ook deze mensen zijn kampioenen!

Wietske de Jong-Keetman is voorzitter van de Portfolioraad Strafrechtketen

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.