Wortel of stok?

Columns

Dit is mijn laatste column als voorzitter van de Architectuurraad Strafrechtketen. Als jullie dit lezen zal het voorzitterschap zijn overgenomen door Sander Zwienink. Hij zal dit doen naast zijn functie als hoofd keteninformatisering van de directie strafrechtketen. Hij is tevens lid van het CIO-Beraad van de strafrechtketen. De verwachting is dat het voorzitterschap zal gaan rouleren.

Voorzittershamer

In de aanloop naar het overdrachtsmoment vroeg ik me af welk gereedschap ik nu eigenlijk moest overdragen?  Een voorzittershamer zou je denken. Toen ik even zocht naar het nut van een voorzittershamer kwam ik uit bij de beschrijving van het Bestuurderscentrum.nl:

Een voorzitter hanteert in de regel een voorzittershamer. Hiermee leidt hij of zij de vergadering of veiling. Van oudsher is de voorzittershamer een eerbetoon aan het hoogste gezag in de Orde. Met een tik van de voorzittershamer wordt een evt. discussie vermeden.

https://www.bestuurderscentrum.nl/voorzittershamer/

Was ik even blij dat ik nooit een voorzittershamer heb gehad.

De voorzitter van de Architectuurraad is-zeker-niet de ‘hoogste gezag in de Orde’ (heb je de hoofdletter gezien?). En in deze rol heb ik nooit de illusie gehad dat ik een discussie kon vermijden door hem af te hameren.

Juist niet. Ik wil juist de discussie, hoewel ik moet toegeven dat ik ook weleens gedroomd heb van het kunnen afhameren van een slepende discussie.

Gele Lis

De kracht van het argument

De kracht van de Architectuurraad is dat we voldoende tijd nemen om naar de juiste argumenten te zoeken en om feiten op tafel te krijgen. Dat vereist veel luisteren, doorvragen en uitzoeken. Desnoods discussies weer opnieuw voeren, omdat er voortschrijdend inzicht is of omdat er nieuwe mensen aan boord zijn gekomen of omdat die tegen-irritatie-aan-volhardende architect misschien toch gelijk heeft.

Als er iets is waar ik met trots op terugkijk de afgelopen drie jaar, dan is het wel dat de leden van de architectuurraad een team vormen. Een team met respect voor elkaars meningen, voor de verschillen in perspectieven en belangen. Die elkaars kennis en ervaring inschakelen als het onderwerp daarom vraagt. Die elkaar durven aan te spreken als eerder gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Die zich constant afvragen waar het nog beter kan en welke van de lange lijst van acties prioriteit moet krijgen.

Wortel en stok

Door al dat gepraat verzucht regelmatig iemand dat het lijkt alsof de Architectuurraad alleen maar de wortel kan hanteren om anderen te verleiden tot betere oplossingen. Om vervolgens de wens te uiten dat de Architectuurraad wat meer de stok gaat gebruiken. Want anders schiet het niet op.

Wees eens wat strenger naar die bestuurder, beleidsmedewerker, programmamanager, projectleider, medewerker in de uitvoering, projectarchitect of ontwikkelaar. Zeg gewoon hoe het moet en straf als men zich er niet aan houdt!

Nu is het wel waar dat langzamerhand de Architectuurraad een gezamenlijke visie heeft die de strafrechtketen vooruit helpt. Die denk ik ook breed genoeg gedragen wordt om met gezag te kunnen acteren. Maar de strafrechtketen blijft een samenwerkingsverband van zeer zelfstandige organisaties. Die zelfstandigheid is het grondwettelijk fundament van een goed functionerend strafrecht.

En in ketens is niemand de baas, zeker niet de Architectuurraad en zeker niet in deze keten.

Ik draag een wortelstok over

Dus draag ik aan Sander niet een voorzittershamer of een wortel en een stok over, maar een wortelstok. Een horizontaal groeiende stengel. Eentje die door alle organisaties van de strafrechtketen heen groeit, waarbij op elke knoop van de wortelstok een nieuwe plant wordt gevormd.

En als ik dan in die analogie een wortelstok mag kiezen dan kies ik voor een gele lis.

Wordt de strafrechtketen iedere dag weer een beetje mooier.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.