GGZ Nederland

GGZ Nederland is de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. GGZ Nederland streeft ernaar om landelijk goede afspraken te maken met overheid, politici, verzekeraars, patiënten-organisaties en andere partners. Zo krijgen lid-instellingen de ruimte om doelmatige en innovatieve geestelijke gezondheidszorg te leveren. En om de kwaliteit op hoog niveau te houden.

Geestelijke gezondheid verbeteren

GGZ Nederland verenigt zich in het streven naar een gezonde, sociale en veilige samenleving. GGZ Nederland draagt bij aan de geestelijke gezondheid van mensen in Nederland.

Om de geestelijke gezondheid te verbeteren werkt GGZ Nederland aan:

  • een gelijkwaardige plaats voor ieder in de maatschappij;
  • veerkracht voor een zinvol en menswaardig bestaan;
  • een veilige sociale omgeving;
  • goede zorg voor herstel;
  • het voorkomen van psychische aandoeningen.

Forensische zorg

De leden van GGZ Nederland zijn (forensische) zorgaanbieders. Zij leveren geestelijke gezondheidszorg aan volwassenen die een strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan worden verdacht. Hun delict is mede het gevolg van hun psychische stoornis. In de forensische zorg gaat de zorg gepaard met bescherming van de samenleving. De zorgaanbieders werken samen met de reguliere zorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en gemeenten.

Taskforce Veiligheid en Kwaliteit Forensische Zorg

GGZ Nederland is onderdeel van de taskforce Veiligheid en Kwaliteit Forensische Zorg. Deze taskforce voert de afspraken uit die gemaakt zijn in de meerjarenovereenkomst Forensische Zorg 2018-2021. Door een combinatie van een arbeidsmarktcampagne, regeldrukvermindering en kwaliteitsverbetering (opleiding) zorgt de Taskforce dat de sector weer een aantrekkelijke, veilige plek wordt voor medewerkers en patiënten.